Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Eτήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2021-2022)

 

                                                                                    

Eτήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2021-2022)


Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

 

Καταγράφονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, που κρίνονται σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας του σχολείου


Το 21ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού ανήκει στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Από το Σεπτέμβριο του 2014 μεταφέρθηκε και στεγάζεται στο νεόδμητο κτίριο που βρίσκεται επί των οδών Θεσπιέων και Αισχύλου 2.

 

Βασική αρχή που διέπει το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας (κοινωνική ,συναισθηματική, σωματική και νοητική) .Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν προγράμματα που στηρίζονται στη Βιωματική-Επικοινωνιακή Διδασκαλία (Προγράμματα με τη μέθοδο Project) και υλοποιούν δράσεις που στηρίζουν τους παιδαγωγικούς στόχους, όπως αυτοί ορίζονται από το ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ και το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών .Προέχει ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης του κάθε μαθητή. Η διαδικασία της μάθησης προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Εστιάζουμε στους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουν τα διαφορετικά άτομα, και όχι στα αποτελέσματα της μάθησης.

 

Στο Νηπιαγωγείο μας διαμορφώνεται ένα ευέλικτο πλαίσιο που επιτρέπει σε κάθε μαθητή να χρησιμοποιεί τους δικούς του τρόπους και στρατηγικές κατάκτησης γνώσεων και απόκτησης δεξιοτήτων, τη δική του ιδιαίτερη

«νοημοσύνη», υιοθετώντας τις αρχές της συμπεριληπτικής αγωγής και συνεκπαίδευσης για όλα τα παιδιά του σχολείου.

 

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ



 

Θετικά σημεία

Οι στόχοι των θεματικών που είχαν επιλεγεί από τους εκπαιδευτικούς επιτεύχθηκαν στο μέγιστο βαθμό κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς και τους μαθητές επιτεύχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.

 

Σημεία προς βελτίωση

 Η έλλειψη τοποθέτησης μόνιμης ψυχολόγου στο νηπιαγωγείο μας, ήταν ένα μειονέκτημα για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη ψυχολόγου θα βοηθούσε στη συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών

,αλλά και σε θέματα σχολικού εκφοβισμού.


Θετικά σημεία

Η συνεργασία του Νηπιαγωγείου μας με τα όμορα σχολεία ήταν άριστη.Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ήταν ομόφωνες.Η Προϊσταμένη ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και το Δήμο για θέματα που προέκυπταν και επιλύονταν, ώστε να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου μας.

 

Σημεία προς βελτίωση

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν την πρόθεση και τη διάθεση να πραγματοποιήσουν επιμορφωτικές δράσεις με τη μορφή της ετεροπαρατήρησης αλλά και τη συνεργασία με άλλα σχολεία.Επίσης, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να δόθουν παραπάνω κονδύλια για υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να επανδρωθεί το σχολείο.



 

Θετικά σημεία

Στα θετικά σημεία της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών αξίζει να αναφερθεί η ιδιαίτερη πρόθεση, το ενδιαφέρον και η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφώσεις και μεταπτυχιακά προγράμματα.

 

Σημεία προς βελτίωση

 Ένα σημείο προς βελτίωση όσον αφορά την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών θα ήταν να υπάρξει ενεργή συμμετοχή αυτών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Erasmus, e-Twining κ.ά.

 

Γ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Λειτουργία

Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν 2

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις ) Σχολική διαρροή - φοίτηση

Σχέσεις σχολείου - οικογένειας

Λειτουργία

Διοικητική λειτουργία

Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν

0

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις

-

Λειτουργία


Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν 0

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις

-

 

Παρατηρήσεις   /   Σχόλια

 

 

 

Σημαντικότερα αποτελέσματα των Δράσεων

 

 

1ο Σχέδιο Δράσης (Oμαλή μετάβαση στην επόμενη βαθμίδα ):  

 

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους μελλοντικούς συμμαθητές/τριες τους ,να εξοικειωθούν με το τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού, να λύσουν τυχόν απορίες σχετικά με τη φοίτηση τους στο Δημοτικό , να εντοπίσουν ομοιότητές και διαφορές ανάμεσα στις δύο βαθμίδες , να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θετικά συναισθήματα σχετικά με την επερχόμενη φοίτηση τους στο Δημοτικό Σχολείο.

 

2ο Σχέδιο Δράσης (Επιμόρφωση των Γονέων σε θέματα γλωσσικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των νηπίων) :

 

Το αποτέλεσμα των επιμορφώσεων ήταν αρκετά καλό, αλλά διαπιστώθηκε ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο αν στις δράσεις αυτές υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων. Παρ΄ όλα αυτά αναπτύχθηκε μία σχέση συνεργασίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς .Οι γονείς εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστεί η επιμόρφωση το επόμενο σχολικό έτος και να εμπλουτιστεί με νέα θέματα. Οι θεματικές ενότητες και το συνοδευτικό υλικό αναρτήθηκαν στο ιστολόγο του σχολείου μας, το οποίο συντέλεσε στην προβολή του στην τοπική κοινωνία.

 

Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν

1ο Σχέδιο Δράσης (Oμαλή μετάβαση στην επόμενη βαθμίδα ):  

 

Δεν παρουσιάστηκαν δυσκολίες κατά την υλοποίηση της Δράσης .Οι δράσεις αναπτύχθηκαν επιτυχώς και μέσα στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια που είχαν τεθεί .Να επισημανθεί ότι η συνεργασία των εμπλεκόμενων ( εκπαιδευτικοί Νηπιαγωγείων και Δημοτικών ,Δήμος Κορυδαλλού) υπήρξε άριστη.

2ο Σχέδιο Δράσης (Επιμόρφωση των Γονέων σε θέματα γλωσσικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των νηπίων) :

 

Κατά την υλοποίηση της Δράσης ο αριθμός των συμμετεχόντων γονέων δυστυχώς ήταν μικρός και δεν ήταν ο αναμενόμενος. Να επισημανθεί ότι λόγω των μέτρων κατά του COVID-19 οι επιμορφώσεις δεν έλαβαν χώρα στο χώρο του Νηπιαγωγείου αλλά πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μέσω μιας ιδιωτικής πλατφόρμας που είχε ορίσει και ενημέρωνε με ηλεκτρονική αλληλογραφία κάθε εβδομάδα η Ψυχολόγος τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας της ειδικού επιστήμονα, οι ενημερωτικές συναντήσεις γίνονταν βραδινές ώρες , με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να δυσκολεύονται να τις παρακολουθήσουν.


Ανάδειξη Πρακτικών και προτάσεις για αξιοποίησή τους από άλλα σχολεία (προαιρετικά).


Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις

 

 

Θέμα 1

 

Άξονας


Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

 

Ειδικότερο Θέμα


Λόγω του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού μαθητών/τριων με ΔΑΦ ,ΔΕΠΠΥ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία γενικής αγωγής θα ήταν πολύ εποικοδομητικό για τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν επιμορφώσεις με θέματα που άπτονται τους τρόπους διδασκαλίας και εκπαίδευσης των μαθητών/τριων αυτών και την εφαρμογή ενταξιακών πρακτικών.

 

 


 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2023-2024) Σχολική Μονάδα: 21ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - 905153...