Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

28η Οκτωβρίου - Εθνική Επέτειος του ΟΧΙ

 

                                       28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ

                                                               Α΄ Πρωινό Τμήμα

Μέσα από πλούσιο αρχειακό και ιστορικό υλικό τα παιδιά γνώρισαν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940, το ηρωικό «ΟΧΙ» της  Ελλάδας στην Ιταλία.


                                                          Aνασύνθεση της λέξης "ΟΧΙ"


                               Τα παιδιά με μπλε δαχτυλομπογιά έγραψαν " ΖΗΤΩ ΤΟ ΟΧΙ"


Έδωσαν μορφή στα γράμματα του ΟΧΙ ζωγραφίζοντας σε κάθε γράμμα έναν φαντάρο!!!
Το αποτέλεσμα εκπληκτικό!!!


Με αφορμή το παραμύθι " Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο" μιλήσαμε για τον Πόλεμο και την Ειρήνη .Είδαμε φωτογραφικό υλικό και ομαδοποιήσαμε τις εικόνες...



               Έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν τον δικό τους Πόλεμο και τη δική τους Ειρήνη...


            Τέλος, φτιάξαμε την ελληνική σημαία με το περιστέρι της ειρήνης και το ΟΧΙ...


                                                   Γ΄ Πρωινό Τμήμα

Ήρθε και η ώρα για την εθνική μας επέτειο. Στην τάξη μας συζητήσαμε για την 28η Οκτωβρίου του 1940 και τον πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα την Ιταλία και την Γερμανία. Μάθαμε τα βασικά πρόσωπα της εποχής και συζητήσαμε για τις συνθήκες του πολέμου. 


Ασχοληθήκαμε με σχετικά φύλλα εργασίας. 


Φτιάξαμε την κατασκευή της εβδομάδας μας αλλά και μια χειροτεχνία. 






Γράψαμε λεξούλες στον πίνακα μας 



Ακόμα, ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια, ακούσαμε ηχητικές ιστορίες σχετικές με το Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο.

Φυσικά την Παρασκευή στις 27/10, πραγματοποιήσαμε στον χώρο του σχολείου μας την γιορτούλα μας, φορέσαμε τα καπέλα μας, είπαμε τα ποιήματα μας και τραγουδήσαμε.
 








Β΄ Πρωινό Τμήμα


Κατασκευή 
Τα παιδιά έκοψαν, κόλλησαν μπαλάκια από γκοφρέ και δημιούργησαν τη λέξη ΟΧΙ











Φύλλα Εργασίας
Τα παιδιά βρίσκουν τα γράμματα από τα οποία αποτελούνται οι λέξεις


Τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έκανε εντύπωση από την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940












Σημαίες του Κόσμου

Μαθαίνουμε για τη σημαία μας. Κατ' επέκταση γνωρίζουμε τις σημαίες άλλων κρατών του κόσμου. Τα παιδιά αντιστοιχίζουν τις σημαίες πάνω στο χάρτη και βρίσκουν την χώρα στην οποία ανήκουν.












Στη συνέχεια τα παιδιά ταξινόμησαν τις σημαίες ως προς διάφορα χαρακτηριστικά (κάθετες γραμμές, οριζόντιες γραμμές κτλ.)





Τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους σημαίες




ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

Κατασκευή της 28ης Οκτωβρίου με θέμα την Γυναίκα της Πίνδου και τον Στρατιώτη


















Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Εβδομάδα Ρομποτικής (7-22 Οκτωβρίου 2023)

 To 21ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού συμμετείχε στην εβδομάδα  Europe Code Week

                                            (7-22 Οκτωβρίου 2023)

                                               Πρωινό Τμήμα Α' 

  Θέμα: "Γνωριμία των νηπίων με το επιδαπέδιο ρομποτικό σύστημα"

Τίτλος: Η Μελισσούλα ψάχνει την λύση στα Φρουτοαινίγματα"


H μέλισσα Beebot προγραμματίζεται από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ακολουθήσει μια ορισμένη διαδρομή, με στόχο την εύρεση των Φρουτοαινιγμάτων και να κατευθυνθεί στην σωστή εικόνα.

 Παίρνοντας το ρόλο του προγραμματιστή, ένα παιδί θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τον αλγόριθμο για τη διαδρομή χρησιμοποιώντας αντίστοιχες κάρτες  με κατευθυντικά βέλη ( πηγαίνετε ένα βήμα μπροστά, στρίψε δεξιά/αριστερά κ.λ.π.), Τέλος , η Beebot θα προγραμματιστεί  να κάνει μια διαδρομή για κάθε αίνιγμα.

 Στόχος της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τις βασικές εντολές προγραμματισμού.

 



Πρωινό Τμήμα Γ'

  Θέμα: "Γνωριμία των νηπίων με το επιδαπέδιο ρομποτικό σύστημα"

Τίτλος: "Μπούκι, ώρα για ύπνο..."


Στο πλαίσιο της code week πραγματοποιήσαμε μια δραστηριότητα ρομποτικής με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το ρομπότ Beebot, και να προγραμματίσουν για πρώτη φορά, ώστε να αποκτήσουν βασικές έννοιες προγραμματισμού.

Ήρθε η ώρα ο Μπούκι, το αρκουδάκι, να πέσει σε χειμερία νάρκη. Όμως θα χρειαστεί μέλι για να καταφέρει να περάσει τον χειμώνα και φοβάται πως αν πάει μόνος του στις κυψέλες οι μέλισσες θα τον τσιμπήσουν. Ευτυχώς θα τον βοηθήσει η αγαπημένη του φίλη η Bee, η μελισσούλα… Η Bee παίρνοντας τις κατάλληλες εντολές από τα παιδιά, θα πρέπει να κινηθεί από την μια κυψέλη στην άλλη, να μαζέψει μέλι και να καταλήξει στην φωλιά του Μπούκι. Σε κάθε κυψέλη, θα τραγουδήσουμε στις μέλισσες «Μελισσούλες, μελισσούλες, δώστε μας λίγο μελάκι, για τον μπούκι το αρκουδάκι» . Έτσι, αφού η Bee περάσει και από τις τρεις κυψέλες της πίστας, θα πάει στην φωλιά, να δώσει το μέλι στον φίλο της και να τον καληνυχτίσει. «ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΠΟΥΚΙ!»









Β΄ Πρωινό Τμήμα



Γρίφοι του Φθινοπώρου

Τα παιδιά καλούνται να λύσουν τους γρίφους που σχετίζονται με την εποχή του Φθινοπώρου και να καθοδηγήσουν την μελισσούλα μας να φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Η νηπιαγωγός διαβάζει το αίνιγμα και ο /η μαθητής/τρια καλείται να βρει τη λύση στο αίνιγμα .Στο πλέγμα είναι τοποθετημένες  οι εικόνες με τις λύσεις .Σε αυτό το σημείο δύο μαθητές  μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου ο ένας  να αποτυπώσει  τη διαδρομή με τα τόξα κατεύθυνσης και ο άλλος να προγραμματίσει τη μελισσούλα μας να κατευθυνθεί πάνω στο πλέγμα. Οι μαθητές λύνουν τα αινίγματα, βρίσκουν τις αντίστοιχες εικόνες, κατευθύνουν τη μελισσούλα και φτάνουν στο τέλος της διαδρομής. Στο τέλος τα παιδιά αποτυπώνουν τη διαδρομή που ακολούθησε η μελισσούλα μας πάνω στο πλέγμα. 














ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

Τίτλος δραστηριότητας " Μια φθινοπωρινή ημέρα στο σχολείο με την Μελισσούλα- Ρομποτούλα".
Η Μελισσούλα ξεκινά μια φθινοπωρινή ημέρα να πάει στο σχολείο της και με την βοήθεια των παιδιών θα χαράξει την διαδρομή της. Κοιτάζει το καιρό που είναι φθινοπωρινός και βροχερός και τα παιδιά την βοηθούν να φορέσει τα κατάλληλα ρούχα και αντικείμενα (ομπρέλα), ενώ της προτείνουν για κολατσιό στο σχολείο υγιεινά φρούτα του φθινοπώρου.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το σπίτι στο σχολείο συναντά ζώα του δάσους. τα οποία χαιρετά, και στο τέλος φτάνει στο τέλος της διαδρομής, στο σχολείο της.

















 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2023-2024) Σχολική Μονάδα: 21ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - 905153...