Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Νηπιαγωγείου μας

 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

 

21ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού

 

Διεύθυνση                 A΄/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

 

 

Κωδικός Σχολείου (ΥΠAIΘ)

 

9051531

 

 

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Έδρα του Σχολείου (διεύθυνση)

Αισχύλου 2 & Θεσπιέων

 

Τηλέφωνο

210-4970501

 

Fax

210-4970501

 

e-mail:

mail@21nip-koryd.att.sch.gr

 

Ιστοσελίδα

21nipkorydallou.blogspot.com

Διευθυντής/ντρια, Προϊστάμενος/μένη Σχολικής Μονάδας

Συρίγου Ασημίνα

Πρόεδρος      Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Δεν έχει συσταθεί Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων


O Σύλλογος Διδασκόντων του 21ου Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού συνέταξε τον παρακάτω Εσωτερικό Κανονισμό σύμφωνα με τα :

 

1)ΦΕΚ 491/τ.Β΄/09-02-2021

http://iep.edu.gr/images/IEP/GENERAL/%CE%A6%CE%95%CE%9A_%CE%92_491_21_% CE%A5%CE%91_13423_%CE%93%CE%944_4_2_21_%CE%95%CE%A3%CE%A9%CE

%A4%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3_%CE%9A%CE%91%CE

%9D%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3.pdf

2)   ΙΕΠ Ενδεικτικός Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Νηπιαγωγείου http://iep.edu.gr/images/IEP/GENERAL/Anakoinoseis/%CE%95%CE%BD%CE%B4%CE%B 5%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%95%CF%83

%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%9A

%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

_%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF

%CE%B1%CF%82_%CE%9D%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89

%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%95.pdf

3)   ΠΔ 79/2020, «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων» https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/protobathmia-ekpaideuse/proedriko-diatagma-79- 2017-fek-109a-1-8-2017.html

4)                      Προγραμματισμός          Εκπαιδευτικού           Έργου          Νηπιαγωγείων          2020-2021 (Αρ.Πρωτ.Φ7/74054/Δ1/15-06-2020/ΥΠΑΙ

Καθηκοντολόγιο Εκπαιδευτικών (ΦΕΚ 1340/2002 Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002) http://edu.klimaka.gr/nomothesia/fek/1309-fek-1340-2002-kathikonta-armodiotites-stelechoi- ekpaideysis.htm

5) το άρθρο 3 του Ν.1566/1985, https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2018/EPAL_N_1566_1985.pdf 6)Φ.353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002 (ΦΕΚ 1340Β) Υπουργική Απόφαση, αρ. 36 «Καθήκοντα και αρμοδιότητες εκπαιδευτικών-διδασκόντων»

 

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

 

Εισαγωγή

Το νηπιαγωγείο είναι ο χώρος όπου τα νήπια, περνούν πολλές ώρες καθημερινά. Μαθαίνουν, παίζουν, χαίρονται, δημιουργούν, συνεργάζονται. Πολλές φορές, όμως, αντιμετωπίζουν και δυσκολίες, τόσο οι μαθητές που αφορούν στην προσαρμογή τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον και στη συνύπαρξή τους με συνομηλίκους, όσο και το διδακτικό προσωπικό που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ τους, με τους γονείς αλλά ακόμα και στην προσπάθεια παροχής ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου.

Η σχολική ζωή καλό είναι να ρυθμίζεται από κάποιους κανόνες, οι οποίοι βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί αποτελεσματικότερα ως μια ασφαλής κοινότητα μάθησης.

Με τον όρο «σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.


Η σχολική κοινότητα είναι μία οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους νέους να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες

της δημοκρατικής κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό συντάσσεται ο Κανονισμός Εσωτερικής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου μας, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία του σχολείου.

 

Σκοπός του Νηπιαγωγείου

 

Ο σκοπός του Νηπιαγωγείου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Νηπιαγωγείο, ως φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού (μετά την οικογένεια), θα πρέπει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να          κοινωνικοποιούνται             ομαλά    και     πολύπλευρα.    Σύμφωνα    με    το     άρθρο    3,    του Ν.1566/1985, https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2018/EPAL_N_1566_1985.pdf το Νηπιαγωγείο βοηθά τα νήπια «να καλλιεργούν τις αισθήσεις τους, να οργανώνουν τις πράξεις τους, κινητικές και νοητικές, να εμπλουτίζουν και να οργανώνουν τις εμπειρίες τους, από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, ελεύθερα και αβίαστα, να αναπτύσσουν την ικανότητα κατανόησης και έκφρασης, με σύμβολα γενικά και ιδιαίτερα, στους τομείς της Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Αισθητικής».

Επιπλέον, το σύγχρονο νηπιαγωγείο επιδιώκει τον σεβασμό της προσωπικότητας του νηπίου, την ικανοποίηση των φυσικών και ψυχικών του αναγκών και τον σεβασμό στις ατομικές του διαφορές. Και όλα αυτά μέσα σε μια ατμόσφαιρα στην οποία βασιλεύει η χαρά, το παιχνίδι, η δημιουργία και η πειθαρχημένη ελευθερία.

 

Το 21o Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού αποτελείται από τρία πρωινά τμήματα και ένα απογευματινό (προαιρετικό ολοήμερο) για το σχολικό έτος 2021-2022 . Υπηρετούν , τέσσερις νηπιαγωγοί γενικής παιδείας , εκ των οποίων οι δυο είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και δυο αναπληρώτριες καθώς και μια νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης .

 

Σχολικό έτος

 

Έναρξη / λήξη μαθημάτων

Το σχολικό έτος των νηπιαγωγείων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν στις 14 Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 15 Ιουνίου του επόμενου   έτους,   ημέρα   κατά    την    οποία    χορηγούνται    τα    αναμνηστικά    στα    νήπια. Οι ημέρες που το Νηπιαγωγείο δε θα λειτουργεί, καθώς και οι τυχόν, διαφοροποιήσεις στο καθημερινό ωράριο λειτουργίας του, γνωστοποιούνται έγκαιρα προς τη Διεύθυνση, με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

 

1.    Προσέλευση – Παραμονή στο σχολείο και αποχώρηση από αυτό

Η έγκαιρη προσέλευση και η οργανωμένη αποχώρηση, που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις (ΠΔ79/2017) και τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ, είναι απαραίτητες τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου όσο και για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών και του προσωπικού του σχολείου.


Για τους λόγους αυτούς, οι είσοδοι του σχολείου κλείνουν στις 8:30π.μ, ώστε να μην παρακωλύεται το παιδαγωγικό του έργο, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν μπορούν να αποχωρήσουν πριν την λήξη του ωραρίου, που ορίζεται στις 13:00μ.μ για το Υποχρεωτικό πρόγραμμα και στις 16:00μ.μ για το Ολοήμερο πρόγραμμα. Σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης λόγω έκτακτης ανάγκης, η είσοδος μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του γονέα/κηδεμόνα με την εκπαιδευτικό της τάξης. Ανάλογα, αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης του μαθητή/μαθήτριας από το σχολείο (π.χ ασθένεια) και αφού ενημερωθεί ο γονέας/κηδεμόνας να προσέλθει στο σχολείο, ο τελευταίος παραλαμβάνει το παιδί έχοντας πρώτα υπογράψει υπεύθυνη δήλωση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο γονέας επιθυμεί το παιδί του να αποχωρήσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρόνο λήξης του ωραρίου, θα πρέπει να έχει ενημερώσει έγκαιρα την εκπαιδευτικό της τάξης και την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και να έχει υπογράψει το σχετικό έντυπο αναφέροντας τους λόγους αποχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση, η φοίτηση των παιδιών στο Νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, καθημερινά, πριν την προσέλευση στο σχολείο η οικογένεια βεβαιώνεται για την καλή υγεία του μαθητή. Παιδιά με ενδείξεις ασθένειας δεν προσέρχονται στο σχολείο και ενημερώνεται το προσωπικό.

Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τους μαθητές/μαθήτριες στην είσοδο του σχολείου και οι γονείς/κηδεμόνες-συνοδοί αποχωρούν. Κατ΄ εξαίρεση, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και για μικρό χρονικό διάστημα (έως δυο εβδομάδες) υπάρχει η δυνατότητα, μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο από την εκπαιδευτικό της τάξης, ο γονέας/κηδεμόνας να συνοδεύσει τον μαθητή/μαθήτρια, που φοιτά για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο, στο εσωτερικό του σχολείου για πιο ομαλή προσαρμογή.

Όσον αφορά την αποχώρηση, οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις για την παραλαβή των μαθητών/μαθητριών και παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης.

Τέλος, σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών ή δυσμενών καιρικών φαινομένων, το σχολείο, ακολουθώντας ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιοι φορείς, δύναται να τροποποιήσει τη διαδικασία προσέλευσης/αποχώρησης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών, έχοντας φυσικά ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Κατά την αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο , προκειμένου η προσαρμογή των παιδιών να είναι ομαλή. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης και το σύλλογο διδασκόντων, σε συνεργασία με τους γονείς- κηδεμόνες.

Ο Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου περιλαμβάνει:

 

 

α) το Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα, που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές/τριες (νήπια και προνήπια),   αφορά    και    τα    δύο    τμήματα    και    διαρκεί    από    τις    8:30    μέχρι    τις    13:00 β) το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα που διαρκεί από τις 13:00 μέχρι τις 16:00. Στο πλαίσιο του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τμήματος πρόωρης υποδοχής από 7:45 μέχρι 8:30 άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται ως εξής:

 

α) Για τους μαθητές του Βασικού Υποχρεωτικού Προγράμματος 8.15 έως τις 8.30 , β) Για τους μαθητές του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος 8.15 έως τις 8.30. Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Η αποχώρηση από το νηπιαγωγείο γίνεται ως εξής:α) Για τους μαθητές του Βασικού Υποχρεωτικού Προγράμματος στις 13.00 , β) Για τους μαθητές του


Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος στις 16.00.

 

Τα παιδιά παραδίδονται μόνο στους αναγραφόμενους ενήλικες στην υπεύθυνη δήλωση προσέλευσης/αποχώρησης   που   συμπλήρωσαν    οι    γονείς    τους    κατά    την    εγγραφή    τους. Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στον γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους. Οι μαθητές σε καμία περίπτωση δε φεύγουν πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα, αφού υπογραφεί σχετική υπεύθυνη δήλωση.

 

Προετοιμασία γεύματος-Γεύμα.

Οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων έχουν την ευθύνη για την προετοιμασία και παρασκευή του γεύματος των νηπίων από το σπίτι. Ο/η νηπιαγωγός που αναλαμβάνει το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου δίνει έμφαση στην απόκτηση δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης των νηπίων. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει τα νήπια στις διαδικασίες που αφορούν το γεύμα με στόχο, μέσα από την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων, να οδηγηθούν σταδιακά σε πλήρη αυτονομία.

 

Προστασία Προσωπικών δεδομένων

(που αφορούν σε φωτογραφήσεις/βιντεοσκοπήσεις/κάμερες ασφαλείας)

Σύμφωνα με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο νηπίων στους δικτυακούς τόπους της σχολικής μονάδας θα πρέπει να αποφεύγεται.

Για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, όπως για παράδειγμα αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και γενικά δραστηριότητες της σχολικής ζωής, επιτρέπεται η ανάρτηση, επεξεργασία και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων σε ψηφιακά μέσα μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των νηπίων.

Φοίτηση

 Η πρώτη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία τις 31 Δεκεμβρίου του έτους έγγραφης συμπληρώνουν                                                  ηλικία                              πέντε                           (5)                            ετών. Η δεύτερη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους έγγραφης συμπληρώνουν                          ηλικία                          τεσσάρων                          (4)                          ετών. Με το άρθρο 73, παραγρ.1α , του Ν 3518/21-12-2006, https://www.e-nomothesia.gr/kat-ergasia- koinonike-asphalise/n-3518-2006.html ,η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι διετής και εγγράφονται σ’ αυτό νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών. Η  φοίτηση                                στο                        νηπιαγωγείο    είναι                               υποχρεωτική. Κάθε      εγγραφή      νηπίου      που      δεν      έχει      τη      νόμιμη      ηλικία      θεωρείται      άκυρη. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών θα πρέπει να προσκομίζουν έγκαιρα τα διάφορα έγγραφα (π.χ. Α.Δ.Υ.Μ., Βιβλιάρια Εμβολίων, Υπεύθυνες Δηλώσεις, κ.ά.) που τους ζητούνται από το σχολείο.

 

Για να εγγραφούν πλέον τα παιδιά στην Α’ Δημοτικού χρειάζεται βεβαίωση φοίτησης, που δίνεται από το νηπιαγωγείο μας στο τέλος της σχολικής χρονιάς, επομένως η ανελλιπής φοίτηση του παιδιού αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την ομαλή προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, όσο και για την απρόσκοπτη παρακολούθηση του προγράμματος δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου.


Νήπια, τα οποία για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους καθώς και για λόγους υγείας που πιστοποιούνται με βεβαίωση ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας ή κρατικού θεραπευτηρίου δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την Α’ τάξη του δημοτικού, παραμένουν για μια ακόμη χρονιά στο νηπιαγωγείο, ύστερα από δήλωση του γονέα. Επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα έτος γίνεται ακόμη όταν διαπιστώνεται από ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή την συντονίστρια προσχολικής αγωγής ότι το νήπιο παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Α’ τάξης του δημοτικού και εφόσον οι γονείς το επιθυμούν.

 

Η φοίτηση των μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία παρακολουθείται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα myschool, ΠΔ 79/2017 (A’109 ) άρθρο 13 παράγραφος 1 και παρ. 1ε, άρθρο 204 του ν.4610/2019 (A’70 ) . Όταν ένας μαθητής απουσιάζει συστηματικά και αδικαιολόγητα από το σχολείο ο εκπαιδευτικός της τάξης επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες και ενημερώνει την Προϊστάμενη του σχολείου. Εφόσον δεν επιλύεται το πρόβλημα της συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας αναζητείται ο μαθητής και η οικογένεια του μαθητή μέσω της αστυνομικής και της δημοτικής αρχής καθώς και της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας. .

 

Φαρμακευτική Αγωγή

Σύμφωνα με την με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002 (ΦΕΚ 1340Β) Υπουργική Απόφαση, αρ. 36 «Καθήκοντα και αρμοδιότητες εκπαιδευτικών-διδασκόντων» έργο των εκπαιδευτικών είναι όλα εκείνα που άπτονται των εκπαιδευτικών διαδικασιών, δηλαδή η διδασκαλία, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών, με στόχο την ποιότητα της εκπαίδευσης, την κοινωνική πρόοδο και τη διάδοση του πολιτισμού. Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.ά) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του. Για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια των Διευθυντών της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν. Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, οι Δ/ντές οφείλουν μόνο να καλούν το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των μαθητών/τριών ισχύει η με αριθ. πρωτ: Φ.6/451/115136/Γ1/16-09- 2010 Εγκύκλ

 

2 .Συμπεριφορά μαθητών/τριών-Παιδαγωγικός έλεγχος


Για να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας , οι μαθητές και οι μαθήτριες καλό θα ήταν , να δείχνουν ευγένεια και σεβασμό με τη στάση τους τόσο προς το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και προς τους συμμαθητές τους.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ενθαρρύνονται να τηρούν τους κανόνες της τάξης τους καθώς και να συμμετέχουν ενεργά και να διαμορφώνουν μαζί με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Σε περίπτωση που τους απασχολεί κάποιο πρόβλημα, ενημερώνουν και ζητούν την βοήθεια τόσο του/της εκπαιδευτικού τους όσο και της Διεύθυνσης του Σχολείου.

Επιπλέον, καλούνται να σέβονται τον σχολικό χώρο. Ειδικότερα, οφείλουν να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του Σχολείου, να δείχνουν ενδιαφέρον για την υλική περιουσία του, να προσέχουνε τα έπιπλα και τις εγκαταστάσεις του καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό του. Κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε φθορά προκαλέσει στη σχολική περιουσία και ελέγχεται, ενώ οι γονείς του οφείλουν να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας (σωματική, λεκτική ή ψυχολογική) αποφεύγεται και οι μαθητές θα προσπαθούν να λύνουν τις αντιθέσεις ή διαφωνίες τους με διάλογο. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες ή παρατηρητές βίαιης λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής συμπεριφοράς, οι μαθητές/τριες χρειάζεται να ενεργούν άμεσα και να ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

 

1.Συζητούν άμεσα και ειρηνικά με όποιον έχουν διαφορά. 2.Απευθύνονται στον εκπαιδευτικό του τμήματός τους.

3.Απευθύνονται στον/στη Διευθυντή/Διευθύντρια, Προϊστάμενο/Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.

Τέλος, σχετικά με τις σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά και στις διδακτικές επισκέψεις εκτός Νηπιαγωγείου ακολουθούν τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και συμπεριφέρονται με ευγένεια, σεβασμό και ευπρέπεια.

 

Παιδαγωγικός έλεγχος


Το Σχολείo, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Τα ζητήματα μη αποδεκτής συμπεριφοράς στο Σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, την Προϊσταμένης της σχολικής μονάδας, το Σύλλογο Διδασκόντων και τη Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται. Αν η συμπεριφορά του μαθητή/της μαθήτριας δεν εναρμονίζεται με τους κοινά συμφωνημένους κανόνες της τάξης μας και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του Σχολείου, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από το Σχολείο για την όποια μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών τους. Η στενή συνεργασία Σχολείου και γονέων/κηδεμόνων είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ζητήματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της εκπαιδευτικού της τάξης , την Προϊστάμενη της Σχολικής Μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών ,την Ψυχολόγο, τον/την Σύμβουλο Σχολικής Ζωής και τον Συντονιστή/Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση τους. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και οριζόμενα στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα.


3.  Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού

 

H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας με Φορείς, η συνεργασία του Σχολείου με την οικογένεια, κ.ά. (άρθρο 39 νόμος Ν.4692/2020- ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020), https://www.e- nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/nomos-4692-2020-phek-111a-12-6-2020.html.

Το σχολείο ως φορέας αγωγής , έχει καθήκον να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές/τριες

να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες στους άλλους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους ώστε να γίνουν μελλοντικά υπεύθυνοι πολίτες. Ειδικά στο Νηπιαγωγείο τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους σεβόμενοι το σχολικό χώρο και ιδιαιτέρως τους Το σχολείο ως φορέας αγωγής , έχει καθήκον να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο συμμαθητές τους.

Η προϊσταμένη και οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας φροντίζουν για την ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος αποδοχής όλων των παιδιών στην τάξη, με σεβασμό στη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού. Η ανάπτυξη του θετικού κλίματος αφορά και στην αποδοχή όλων των παιδιών από τους συμμαθητές τους στη βάση της αρμονικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του αμοιβαίου σεβασμού. Η καλλιέργεια της αποδοχής γίνεται στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, με βάση την οποία όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους χωρίς καμία διάκριση και χωρίς να περιθωριοποιούνται από κανένα μέλος της σχολικής κοινότητας.

Η δημιουργία θετικού κλίματος στην τάξη και στο σχολείο συνολικά, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης των φαινομένων βίας, σχολικού εκφοβισμού και παρενόχλησης. Τα χαρακτηριστικά του θετικού κλίματος στο σχολείο είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών, η συμπερίληψη όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και η μη περιθωριοποίηση μαθητών για οποιονδήποτε λόγο.

Σημαντικό στοιχείο όμως για την πρόληψη των φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι και η συνεργασία του σχολείου με διάφορους φορείς καθώς και η συνεργασία με την οικογένεια. Οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργούν το σεβασμό των παιδιών τους απέναντι στη διαφορετικότητα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποφεύγουν ,εκφοβιστικές πράξεις, φράσεις που μπορεί να πληγώσουν κάποιο συμμαθητή τους, Ακόμα και η παρακίνηση περιθωριοποίησης, από τους υπόλοιπους μαθητές , κάποιου συμμαθητή τους αποτελεί πράξη σχολικού εκφοβισμού. Σε περίπτωση κάποιας διαμάχης εντός του σχολικού χώρου δεσμεύονται ότι θα απευθύνονται σε κάποια εκπαιδευτικό, σεβόμενοι και αποδεχόμενοι τις αποφάσεις που θα ληφθούν ως συνέπεια των πράξεων τους.

 

Ένας από τους βασικούς στόχους του νηπιαγωγείου είναι ο σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της σχολικής μας κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνονται ως μη αποδεκτές αντίθετες συμπεριφορές οι εξής :φαινόμενα βίας, ρατσισμού, χειρονομίες, φράσεις, ή εκφράσεις από οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητας,

Κανένας ενήλικας που βρίσκεται στο χώρο του σχολείου δεν έχει δικαίωμα να τιμωρεί ή ακόμα και να νουθετεί κάποιο παιδί, για οποιοδήποτε θέμα προκύψει θα ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί και η προϊσταμένη της σχολικής μονάδας, οι οποίοι είναι οι υπεύθυνοι για τη διευθέτηση του θέματος. Αν προκύψουν συνεχή ζητήματα εκφοβισμού, από κάποιον μαθητή, θα πραγματοποιείται ενημέρωση της οικογένειας του παιδιού που προκαλεί συνεχόμενα περιστατικά βίας και αν χρειαστεί συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Οι γονείς θα πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων για τις περιπτώσεις ενδοσχολικού εκφοβισμού και να έχουν μια αποτελεσματική επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς για την πρόληψη και την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, τα οποία δεν είναι ανεκτά σε καμία περίπτωση από τη σχολική μονάδα.

Σημαντική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου είναι η εξάλειψη της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Η διεξαγωγή των μαθημάτων καθώς και ολόκληρη η σχολική ζωή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τον αμοιβαίο σεβασμό, την αποτελεσματική συνεργασία και αλληλεπίδραση των μαθητών.


4.  Σχολικές Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες

 

Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, που σκοπό έχουν τη σύνδεση σχολικής ζωής και κοινωνικής ζωής και την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε κοινωνικά θέματα.

 

Και πιο συγκεκριμένα το Σχολείο μπορεί να αναλάβει και να υλοποιήσει σχολικές δράσεις όπως διδακτικές επισκέψεις, πολιτιστικές δράσεις, ημερήσιες εκδρομές κ.α. Στο Προεδρικό Διάταγμα 79- 2017 αναφέρονται αναλυτικά οι σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής.( Αριθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4 Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας.)

 

1.      Σχολικές δράσεις θεωρούνται όλες οι προγραμματισμένες και κατάλληλα σχεδιασμένες δράσεις του σχολείου που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν τα προγράμματα σπουδών. Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου, εντός ή/και εκτός του σχολείου και σε συνεργασία με άλλα σχολεία ή/και με άλλους φορείς (όπως Μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολικά δίκτυα, επιστημονικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, βιβλιοθήκες, φυσιολατρικές λέσχες κ.λπ.).


2.    Στις σχολικές δράσεις συμπεριλαμβάνονται:

 

α) όσες δράσεις πραγματοποιούνται εκτός σχολείου και απαιτούν μετακίνηση των μαθητών από το σχολείο, όπως η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι διδακτικές επισκέψεις, οι πολιτιστικές δράσεις, οι αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες επιστημονικού περιεχομένου κ.λπ.. Για τη συμμετοχή των μαθητών στις παραπάνω δράσεις απαιτείται η έγγραφη σύμφωνη γνώμη των Γονέων και Κηδεμόνων τους,

β) όσες δράσεις πραγματοποιούνται εντός σχολείου, όπως είναι οι επισκέψεις και εκδηλώσεις καλλιτεχνών μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών τεχνών ή ειδικών επιστημόνων που καλούνται στο σχολείο ή την τάξη/τμήμα για να υλοποιούν προγράμματα και δραστηριότητες που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία, οι εκθέσεις έργων μαθητών, οι τοπικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι χορωδίες, οι χορευτικές παραστάσεις, οι αθλητικοί αγώνες, οι σχολικές εορτές, οι εκθέσεις βιβλίων κ.λπ.,

γ) εκπαιδευτικές επισκέψεις ή έξοδοι των μαθητών σε κοντινή απόσταση από το σχολείο, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και όχι μεγαλύτερης των δύο διδακτικών ωρών, που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, της βιωματικής μάθησης και του ευρύτερου ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία. Για τη συμμετοχή των μαθητών στις παραπάνω δράσεις απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των Γονέων και Κηδεμόνων τους.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων- δραστηριοτήτων και καινοτόμων σχολικών προγραμμάτων, προεκτείνεται και συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, θέατρα, πολυχώρους, με θρησκευτικές και επετειακές εκδηλώσεις, στις οποίες η συμμετοχή των μαθητών- τριών είναι προαιρετική και με αντίστοιχες εκδηλώσεις- δραστηριότητες στον χώρο του σχολείου. Κατά την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων- δραστηριοτήτων τηρείται το ημερήσιο σχολικό διδακτικό ωράριο. Σε περίπτωση εκδηλώσεων- δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εκτός του σχολείου και απαιτούν μετακίνηση των μαθητών από το σχολείο υπάρχει πάντα έγκαιρη ενημέρωση προς τους γονείς και γραπτή έγκρισή τους. Οι μαθητές που δεν παίρνουν μέρος στις εξόδους από το σχολείο, παραμένουν στην οικία τους μετά από έγκαιρη ενημέρωση των γονέων τους.

 

Οι εκδηλώσεις- δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα οργανώνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής μας, με στόχο την παροχή ποιοτικής και άρτιας εκπαίδευσης. Οι εκδηλώσεις- δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα έχουν διεπιστημονικό/ διαθεματικό και βιωματικό χαρακτήρα, ενθαρρύνουν τη διερεύνηση και απορρέουν από τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών υπό την επίβλεψη του/ ης Σχολικού/ ής Συντονιστή/ -στρια ή των Υπευθύνων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Αποσκοπούν στη σύνδεση της σχολικής και κοινωνικής ζωής, στον εμπλουτισμό του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, στην απόκτηση δεξιοτήτων πρακτικής ζωής, στην αισθητική καλλιέργεια, στην έκφραση της δημιουργικότητας, στη συνεργατικότητα, στην ανάπτυξη της αυτονομίας και της υπευθυνότητας και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/ τριών σε κοινωνικά θέματα.

 

Κατά τη διάρκεια του Σχολικού Έτους πραγματοποιούνται οι εξής σχολικές γιορτές :

 

1.    H γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η οποία λαμβάνει χώρα την προηγούμενη ημέρα, στις 27 Οκτωβρίου και είναι κλειστή, συμμετέχουν δηλαδή οι εκπαιδευτικοί και οι


μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου.

 

2.     Η γιορτή των Χριστουγέννων, η οποία είναι ανοιχτή προς τους γονείς και πραγματοποιείται συνήθως την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του νηπιαγωγείου.

 

3.   Η γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία λαμβάνει χώρα την προηγούμενη ημέρα στις 24 Μαρτίου και είναι ανοιχτή προς τους γονείς.

 

4.    Η γιορτή λήξης του Σχολικού Έτους πραγματοποιείται τη τελευταία εβδομάδα πριν τη λήξη του Σχολικού Έτους με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και είναι ανοιχτή προς τους γονείς.

 

Οι αποφάσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Τελετής λήξης ενδέχεται να τροποποιηθούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του νηπιαγωγείου.

 

Τέλος για τη βιντεοσκόπηση ή τη φωτογράφηση των εορτών απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων για την πραγματοποίηση τους.

 

Ονομαστικές εορτές γενέθλια

Κατά τις ονομαστικές γιορτές και τις ημέρες των γενεθλίων των νηπίων, οι νηπιαγωγοί δίνουν τα γλυκίσματα κατά την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριων. Σε καμία περίπτωση δεν ανοίγονται ούτε καταναλώνονται εντός του σχολικού χώρου για να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα όπως αλλεργίες παιδιών. Την ευθύνη την έχουν οι γονείς /κηδεμόνες που παραλαμβάνουν τα παιδιά τους κατά το σχόλασμα, ενημερωμένοι  από τις νηπιαγωγούς ότι λίγο πριν το άνοιγμα της πόρτας δόθηκαν κεράσματα στα παιδιά τους και εκείνοι θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να καταναλωθούν ή όχι.

 

Χρήση εικόνων και βίντεο από σχολικές δραστηριότητες

Δεν επιτρέπεται στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να αναρτήσουν φωτογραφίες ή βίντεο στο διαδίκτυο από διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου. Εικόνες από σχολικές δραστηριότητες των παιδιών που θα αναρτηθούν από τους εκπαιδευτικούς σε εγκεκριμένους εκπαιδευτικούς ιστότοπους και στον ιστότοπο του σχολείου, θα έχουν υποστεί επεξεργασία και θα γίνονται μόνο μετά την ενυπόγραφη

έγκριση των γονέων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νηπίων.

 

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Στο σχολείο, τέλος, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Μέλη της βιβλιοθήκης είναι όλοι οι μαθητές που φοιτούν στο σχολείο. Κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να δανειστεί ένα βιβλίο τη φορά για μία εβδομάδα. Η ημέρα δανεισμού καθώς και η ημέρα επιστροφής του βιβλίου ορίζεται από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό. Τα βιβλία θα πρέπει να διατηρούνται και να επιστρέφονται στην ίδια κατάσταση και

μέσα στις συγκεκριμένες τσάντες που διαθέτει το νηπιαγωγείο.

 

Τα νηπιαγωγεία δε λειτουργούν:

1.  Τα Σάββατα και τις Κυριακές

2.  Την 28η Οκτωβρίου (Εθνική εορτή)

3.   Τη 17η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σε όλα τα νηπιαγωγεία, μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εκδηλώσεις γίνονται την

προηγούμενη Παρασκευή.

4.  Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων).

5.  Την Καθαρή Δευτέρα

6.  Την 25η Μαρτίου (Εθνική εορτή)

7.  Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα),

8.  Την 1η Μαΐου


9.  Την εορτή του Αγίου Πνεύματος

10.  Από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές)

11.   Τα Νηπιαγωγεία παραμένουν, επίσης, κλειστά, όταν οι Νηπιαγωγοί παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια της Σχολικής Συμβούλου και κατά τις εκλογές (Δημοτικές, Βουλευτικές, Συνδικαλιστικές). Στις Εθνικές γιορτές, αλλά και στις θρησκευτικές, μετά τη λήξη της γιορτής αποχωρούν τα παιδιά και δε λειτουργεί το Ολοήμερο.

 

5.Συνεργασία σχολείου-οικογένειας (1)


Το σχολείο πρέπει να βρίσκεται, σε κάθε περίπτωση, σε αρμονική σχέση με την οικογένεια του κάθε μαθητή/τριας με τον σύλλογο γονέων-κηδεμόνων και φορέων, των οποίων όμως ο ρόλος πρέπει να είναι διακριτός. Πολύ σημαντική παράμετρος της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς-κηδεμόνες. Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική τους στάση προς το Σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Οι ενημερωτικές συναντήσεις των γονέων-κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται με απόφαση του ΣΔ και οι γονείς-κηδεμόνες ενημερώνονται έγκαιρα για αυτές. Κάθε φορά που δημιουργείται κάποιο ζήτημα που έχει σχέση με κάποιον μαθητή-τρια, ο πρώτος που πρέπει να ενημερωθεί, σχετικά, είναι ο γονέας-κηδεμόνας, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.

 

Οι γονείς-κηδεμόνες: Ενημερώνουν εγκαίρως το σχολείο για κάθε ειδικό θέμα που αφορά το παιδί τους θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης- τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη φοίτηση,την επίδοση ή τη συμπεριφορά του παιδιού και να ζητούν τη συνδρομή του σχολείου. Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές, αξιοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας που παρέχεται από το Νηπιαγωγείο ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα λειτουργίας του σχολείου. Για κάθε αίτημα τους απευθύνονται στην Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου. Επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή, ώστε το Νηπιαγωγείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνα και τις σωστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους για την αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων ή υπεύθυνων δηλώσεων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων/δράσεων/εκδηλώσεων.

 

 Συνεργασία σχολείου-οικογένειας-συλλόγου γονέων/κηδεμόνων(2).

 

Οι εκπαιδευτικοί: Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς-κηδεμόνες των μαθητών-τριων, και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη συμπεριφορά και την εξέλιξη των παιδιών τους.

 

Οργανώνουν ομαδικές ενημερωτικές συναντήσεις γονέων ή συναντούν όλες τις οικογένειες ατομικά στην αρχή της χρονιάς σε προγραμματισμένες συναντήσεις. Επίσης δέχονται και προσκαλούν σε συνάντηση τις οικογένειες εκτάκτως, κάθε φορά που χρειάζεται κατόπιν αιτήματος.

 

Συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός ήρεμου, θετικού, συνεργατικού, συμπεριληπτικού εποικοδομητικού σχολικού κλίματος.

 

Ενδιαφέρονται για τις συνθήκες της ζωής των μαθητών/τριων τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο


κοινωνικό περιβάλλον, λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών-τριων και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

 

Συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής προκειμένου να υποστηριχθούν οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς οι οικογένειες τους.

 

6α. Ποιότητα του σχολικού χώρου (1).

Οι σχολικές υποδομές και ο εξοπλισμός αυτών αποτελούν καθρέφτη για την επιτέλεση του εκπαιδευτικού έργου και της παιδαγωγικής πράξης. Επίσης σε συνέχεια αυτού άρρηκτα συνδεδεμένη είναι και η ανάπτυξη της αίσθησης ευθύνης για την διατήρηση και την προστασία των σχολικών εγκαταστάσεων (αίθουσες, αύλειους χώρους κ.τ.λ.) αλλά και τον εξοπλισμό αυτών από το σχολικό προσωπικό αλλά και τις μαθήτριες/τες.

Όλο το οικοδόμημα αλλά και όλα όσα τον αποτελούν, ενδυναμώνουν τον τρόπο διεξαγωγής της διδασκαλίας αλλά και των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των μαθητών. Η κακή χρήση, οι φθορές, η μη συνεπής συντήρηση αυτών από την πλευρά διδασκόντων αλλά και διδασκόμενων οδηγεί στην απαξίωση τους. Ειδικότερα στο μυαλό ενός παιδιού στο οποίο καλλιεργείται αυτή η νοοτροπία χωρίς την αίσθηση της ευθύνης και σεβασμού κάτι το οποίο αργότερα θα το αντανακλά και κοινωνικά. Τέλος καθοριστικό ρόλο για την φροντίδα όλων των παραπάνω πέραν του σχολικού προσωπικού αλλά και των ίδιων των μαθητών αποτελεί και η συμβολή των κηδεμόνων στην καλλιέργεια αυτού του πνεύματος όχι μόνο για να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει την αίσθηση της ευθύνης αλλά επειδή θα είναι ίδιοι που θα επωμιστούν το κόστος των φθορών που αυτά προκαλούν.

6β. Ποιότητα του σχολικού χώρου (2)

Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

 

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών. Η απρόβλεπτη ή περιστασιακή κρίση είναι αυτή που συνδέεται ευθέως με την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισής της. Τα κρίσιμα συμβάντα χρήζουν έγκαιρων και έγκυρων ενεργειών ανταπόκρισης. Η έγγραφη και οργανωμένη αποτύπωση αυτών, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, συνιστά το πρωτόκολλο – σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Τα οφέλη ενός τέτοιου σχεδίου έγκεινται στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ψυχικής υγείας του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου:

Οι φάσεις του σχεδίου υλοποίησης της διαχείρισης κρίσεων είναι οι εξής:

 

1.  Προσδιορισμός της κρίσης γεγονότος (π.χ. πλημμύρα, πυρκαγιά).

 

2.  Επίπεδο αντιμετώπισης.

 

3.  Ειδοποίηση ενημέρωση όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κρίσης.


4.   Επιλογή τρόπου και πλαισίου ενημέρωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, των γονέων και κηδεμόνων.

5.   Αξιολόγηση διαχείρισης της κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή, στο σχολείο μας έχει δημιουργηθεί μια Ομάδα Διαμόρφωσης Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων, που είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων με επικεφαλής τον/την Προϊστάμενο/Προϊσταμένη και έχει αναπτυχθεί ένα γενικό σχέδιο προετοιμασίας του σχολείου για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στην αρχή της σχολικής χρονιάς και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, στην αρχή του σχολικού έτους και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου.

Επίσης, ενημερώνουν τους μαθητές/μαθήτριες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση κρίσης οι μαθητές/μαθήτριες παραδίδονται μόνο στους γονείς/κηδεμόνες τους ή στα πρόσωπα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για την παραλαβή των μαθητών/τριών από τη σχολική μονάδα.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της. Έχει καθοριστεί ο χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (ο αύλειος χώρος).

Ειδικό σχέδιο αποχώρησης λόγω έκτακτων συνθηκών

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ασφάλεια των παιδιών έχει καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας.

Σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων όλοι οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς-υπηρεσίες: π.χ. Ε.Ο.Δ.Υ., Υ.ΠΑΙ.Θ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. Προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και η ασφάλεια των μελών της.

 

Έκθεση Αποτίμησης-Ανατροφοδότηση-Προτάσεις Βελτίωσης.

 

Ο Ε.Κ.Λ. επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης, από το νόμο, συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνονται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις ενίοτε αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων.

 

Ο από κοινού συμπεφωνημένος Ε.Κ.Λ. βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρηση του από τους μαθητές -τριες, τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς-κηδεμόνες, με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας.


Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το νηπιαγωγείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους του.

 

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου και τον σύλλογο διδασκόντων, καθώς και από την συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

 

 

 

 

Ο Ε.Κ.Λ. ισχύει για ένα σχολικό έτος.

 

Κορυδαλλός , 28 Σεπτεμβρίου 2023 Η Προϊσταμένη

Συρίγου Ασημίνα

 

 

 

 

 

 

Εγκρίνεται

Σύμβουλος Εκπαίδευσης

(έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου)

 

 

 

 

 

…………………………………………………

………

Ημερομηνία:

………………………………………………

….

Διευθυντής/Διευθύντρια Εκπαίδευσης

 

 

 

 

 

 

…………………………………………………

………

Ημερομηνία:

………………………………………………

….


 


 

 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2023-2024) Σχολική Μονάδα: 21ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - 905153...