Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 
ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού. Στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με το θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού. 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Ο Λάζαρος είναι φίλος του Ιησού. Αρρώστησε και μέχρι να πάει να τον δει, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός 4 ημέρες. Ο Ιησούς έφτασε και βρήκε τι αδερφές του Λάζαρου Μάρθα και Μαρία να κλαίνε απαρηγόρητες. Τότε είπε ο Ιησούς: «Λάζαρε, δεύρο έξω» Ο Λάζαρος αναστήθηκε και βγήκε από το μνήμα περπατώντας. Πολλοί τότε πίστεψαν στο Χριστό.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 

Ο Ιησούς φτάνει στα Ιεροσόλυμα με τους μαθητές του για να γιορτάσουν το Πάσχα των Ισραηλιτών (δηλ. Το πέρασμά τους από την Αίγυπτο μέσω της Ερυθράς θάλασσας στην ελευθερία για την Παλαιστίνη) Οι άνθρωποι τον υποδέχονται σαν βασιλιά και απλώνουν βάγια (κλαδιά φοινικιάς), πανωφόρια και κλαδιά ελιάς για να περάσει. «Ωσαννά! Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» φώναζε το πλήθος. 


ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο Χριστός πείνασε και βρήκε στο δρόμο του μια συκιά. Επειδή δε βρήκε καρπούς, τη διέταξε να ξεραθεί, έτσι μας διδάσκει ότι πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε καλούς καρπούς, τις αρετές.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

 Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΩΝ 10 ΠΑΡΘΕΝΩΝ 
Ήταν 10 παρθένες και περίμεναν το Χριστό. Οι 5 ήταν «φρόνιμες» και ετοιμάστηκαν από νωρίς και περίμεναν το Χριστό ( το Νυμφίο). Για το λόγο αυτό είχαν και τις λυχνίες τους γεμάτες με λάδι Οι 5 «μωρές» παρθένες δηλαδή αυτές που δεν σκεφτόταν σωστά δεν ετοιμάστηκαν έγκαιρα κι έτσι έχασαν το γάμο και δεν συνάντησαν το Χριστό.
Ο Ιησούς βρισκόταν σε ένα σπίτι και τότε εμφανίστηκε μια πολύ αμαρτωλή γυναίκα που όλοι ήθελαν να τη διώξουν, αλλά ο Ιησούς την άφησε και του έπλυνε τα πόδια με τα δάκρυα της και τα άλειψε με μύρο. Ο Χριστός συγχώρησε τις αμαρτίες της γυναίκας

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι. Ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του και ένας από τους μαθητές του ο Πέτρος θυμώνει. Ο Ιησούς όμως έτσι τους διδάσκει την ταπείνωση.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται για τελευταία φορά στο Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός ευλογεί το ψωμί και το κρασί και λέει στους μαθητές του: «Πάρτε να φάτε από αυτό, αυτό είναι το σώμα μου και πιείτε από αυτό όλοι αυτό είναι το αίμα μου». Έτσι τελέστηκε για πρώτη φορά το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ο Χριστός επίσης, τους λέει ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει και εννοεί τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που τον πρόδωσε για λεφτά (30 αργύρια).
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ

Ο Ιησούς πήγε με τους μαθητές του, στον κήπο των ελαιών να προσευχηθεί. Ο Ιησούς ενώ ζήτησε από τους μαθητές του να ξαγρυπνήσουν μαζί του, τους βρήκε τρεις φορές να κοιμούνται. Προσευχήθηκε θερμά και ιδρώτας σαν αίμα έτρεχε από το πρόσωπό του. «Ας γίνει όπως Εσύ θέλεις», ήταν τα τελευταία λόγια του Ιησού.


 Μετά από λίγη ώρα ακούστηκαν φωνές και φασαρία και ο Ιούδας έτρεξε και φίλησε το Χριστό. Τότε ο Χριστός του είπε Με ένα φιλί προδίδεις το δάσκαλό σου;

Οι στρατιώτες οδηγούν το Χριστό Μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο για Να τον δικάσει και εκείνος είπε: «Εγώ νίπτω τας χείρας μου», δηλαδή για μένα αυτός ο άνθρωπος είναι αθώος. Μετά διατάζουν να μαστιγώσουν το Χριστό και μετά να τον Σταυρώσουν. Ο Χριστός τα υπέμεινε όλα με υπομονή.


Δίνουν στο Χριστό να κουβαλήσει το Σταυρό του αλλά Εκείνος δεν αντέχει και έτσι δίνουν το Σταυρό να τον κουβαλήσει κάποιος άλλος. Οι στρατιώτες σταυρώνουν το Χριστό και βάζουν κλήρο ποιος θα πάρει τα ρούχα και τα πράγματά του. Πάνω ο Σταυρός έχει τα αρχικά ΙΝΒΙ Ιησούς Ναζωραίος Βασιλιάς των Ιουδαίων, επειδή κορόιδευαν το Χριστό.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ
Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία ζητά από τον Πιλάτο να πάρει το Σώμα του Χριστού για να το θάψει. Μαζί του και κάποιες γυναίκες, η Παναγία καθώς και ο μαθητής του ο Ιωάννης. ήλος=καρφί.


Τοποθετούν το Σώμα του Κυρίου σε κάτασπρο σεντόνι και το αλείφουν με μύρα. Το ενταφιάζουν σε καινούριο μνήμα και κλείνουν την είσοδο με μια μεγάλη πέτρα.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Το πρωί της Κυριακής οι μυροφόρες ξεκίνησαν να πάνε στο μνήμα και να αλείψουν το Σώμα του Χριστού με μύρα. Είδαν όμως την πέτρα να έχει φύγει μπροστά από τον τάφο και το σώμα του Χριστού να λείπει. Ο Άγγελος τους είπε: «Ξέρω ότι ζητάτε τον Ιησού τον εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε, όπως το έχει πει.»

Καθώς οι μυροφόρες έτρεχαν να πουν το μήνυμα του Άγγελου στους μαθητές του Χριστού βλέπουν μπροστά τους τον αναστημένο Χριστό. Εκείνος τις είπε: -Χαίρετε. Μη φοβάστε. Πείτε το στα αδέρφια μου ότι θα συναντηθούμε στη Γαλιλαία.

(Πηγές: www.kindy kids.gr, in-slide share -αγιογραφίες σε powerpoint)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2023-2024) Σχολική Μονάδα: 21ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - 905153...