Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Δανειστική Βιβλιοθήκη

 

Έναρξη Δανειστικής Βιβλιοθήκης

Η δανειστική βιβλιοθήκη ξεκινά!


 Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι μια εξαιρετικά επωφελής διαδικασία για τα παιδιά. Η αγάπη για το βιβλίο και η φαντασία ανεβαίνουν κατακόρυφα, η ταύτιση με θετικά παραδείγματα και στάσεις ζωής ωφελεί την ψυχική υγεία των παιδιών ενώ η όλη διαδικασία διεξάγεται στην τάξη μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το παιδί να αποκομίζει κέρδη και ευχαρίστηση σε όλα τα στάδια, σε γνωστικό και ηθικό επίπεδο.


 ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ: ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ


 ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

·        Όποιο παιδί δεν επιστρέψει το βιβλίο του μέχρι ΚΑΙ την τελευταία

μέρα επιστροφής, δε μπορεί να δανειστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

·        Το βιβλίο πρέπει να επιστρέφεται στην κατάσταση που

παραλήφθηκε: ατσαλάκωτο, αζωγράφιστο, χωρίς τσακίσεις, λερώματα και μουτζουρώματα. Βιβλίο που καταστράφηκε πρέπει να αντικατασταθεί.


·        ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣΌποιο παιδί το επιθυμεί, μπορεί να ζωγραφίζει ο,τι του άρεσε από το παραμύθι στην ειδική σελίδα που θα του δίνεται μαζί με το βιβλίο.


·        ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.

Κανένα παιδί δεν βαθμολογείται και όλα επιβραβεύονται.

·        Παιδί που δεν έρχεται την Παρασκευή στο σχολείο δε μπορεί να δανειστεί.


Παρακαλούμε θερμά για τη συνεργασία σας ώστε να ενισχύσουμε ουσιαστικά την αγάπη για το βιβλίο.

 

Πώς διαβάζουμε στα παιδιά

-Διαβάζουμε την ώρα που επιθυμεί και το παιδί και όχι καταναγκαστικά.

-Σεβόμαστε το δικαίωμά του κάποια στιγμή/μέρα να μη θέλει να διαβάσει

-Διαβάζουμε το παραμύθι με το παιδί δίπλα μας ώστε να βλέπει τις εικόνες.

-Δείχνουμε στο παιδί ακριβώς που διαβάζουμε ώστε να βλέπει και την αντιστοίχιση της φωνής μας σε φθόγγους, λέξεις, προτάσεις αλλά και τη φορά με την οποία διαβάζουμε (αριστερά προς τα δεξιά).

-Συζητάμε πάντα με το παιδί για την ιστορία που διαβάσαμε και το ρωτάμε τι του άρεσε, τι το προβλημάτισε, ποιος ήρωας του άρεσε πιο πολύ και γιατί.

-Ζητάμε από το παιδί να μας αναδιηγηθεί, να μας ξαναπεί δηλαδή την ιστορία με δικά του λόγια (ίσως και την επόμενη μέρα).

-Ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει αν θέλει στην ειδική σελίδα ο,τι του άρεσε περισσότερο. Αν θέλουμε να το βοηθήσουμε του δείχνουμε σε ένα ΑΛΛΟ χαρτί κάποιο σχέδιο ή κάποιον τρόπο. Καλό όμως είναι να μην εγκλωβίσουμε τη φαντασία του στις δικές μας σκέψεις/απόψεις/εκδοχές. Οπότε καλύτερα αφήστε το παιδί ελεύθερο.

 

Καλά διαβάσματα, καλές βιβλιοπεριπέτειες!!!!





Γ Πρωινό τμήμα

Με αφορμή την διοργάνωση της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας, πραγματοποιήσαμε κάποιες δραστηριότητες σχετικά με το τι είναι βιβλίο, από τι αποτελείται, ποιος είναι ο/η συγγραφέας, ποιος είναι ο/η εικονογράφος και τι κάνει ο εκδοτικός οίκος. Κάπως έτσι, τα παιδιά αποφάσισαν να δημιουργήσουμε το δικό μας βιβλίο το οποίο μπορούμε να δανειζόμαστε κάθε Παρασκευή μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε πρώτα ήταν να αποφασίσουμε ποια ιστορία θα θέλαμε να κάνουμε βιβλίο. Επεξεργαστήκαμε δύο ιστορίες και στο τέλος τα παιδιά μέσα από ψηφοφορία αποφάσισαν πως "Το Ραπανάκι", ένα λαϊκό παραμύθι από τον Πόντο, θα ήταν η ιστορία που θέλουμε  να αποτυπώσουμε στο βιβλίο μας.


Στη συνέχεια, πληκτρολογήσαμε την ιστορία μας στον υπολογιστή. Ύστερα αποφασίσαμε το σχήμα που θα θέλαμε να έχει το βιβλίο μας και το χρωματίσαμε. Τέλος τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν τους ήρωες και τις εικόνες της ιστορίας μας. Το βιβλίο μας είναι έτοιμο για δανεισμό!


Για τον δανεισμό των βιβλίων, σκεφτήκαμε πως χρειαζόμαστε κάποιους υπεύθυνους που να σημειώνουν ποιος/α δανείστηκε κάθε βιβλίο, ώστε να ξέρουμε πότε έχουν επιστραφεί. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια λίστα και κάθε φορά δύο παιδιά θα είναι υπεύθυνοι δανεισμού, θα βοηθάνε στην διαδικασία και θα σημειώνουν τα βιβλία. 

Τέλος, καθώς επεξεργαζόμασταν το σχήμα που έχουν τα βιβλία, δημιουργήσαμε ένα κουτσό με χαρτοταινία για να παίζουμε στην τάξη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2023-2024) Σχολική Μονάδα: 21ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - 905153...