Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Δραστηριότητες το μήνα Φεβρουάριο

Α΄ Πρωινό Τμήμα

 Καλωσορίσαμε το μήνα Φεβρουάριο , διαβάζοντας την ιστορία του μήνα αυτού..

Ο μύθος για το Φεβρουάριο


     Tα τρία αδέλφια, ΓενάρηςΦλεβάρης και Μάρτης κάποτε  τρύγησαν τ’ αμπέλια τους και έφτιαξαν κρασί. 



Ακούσαμε και το τραγούδι του Φλεβάρη...

Έπειτα ανακατέψαμε τα γράμματά του και ζητήσαμε από τα παιδιά να τα βάλουν στη σωστή σειρά για να δημιουργηθεί η λέξη Φεβρουάριος....
Ο μήνας αυτός αρχίζει από τη φωνούλα Φ φ και τα παιδιά είπαν λέξεις που αρχίζουν απ΄ αυτό το γράμμα , οι οποίες καταγράφτηκαν στον πίνακα..

Πήραν μετά πλαστελίνη και πειραματίστηκαν με το γράμμα Φφ...ο καθένας με το δικό του τρόπο...
Τα παιδιά έμαθαν Παροιμίες για το μήνα αυτό...



Έγραψαν ένα φύλλο εργασίας για το μήνα Φεβρουάριο...

Τέλος ,ακούσαμε ένα πολύ όμορφο τραγούδι του Ορφέα Περίδη....


Αλκυονίδες μέρες- μύθος της Αλκυόνας

Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες
αλκυονίδες μέρες καρτερούν...
Γεώργιος Δροσίνης

Με αφορμή τις όμορφες, ηλιόλουστες ημέρες του Φεβρουαρίου, είπαμε να ασχοληθούμε με τις αλκυονίδες μέρες και το μύθο της Αλκυόνας. Εξηγήσαμε στα παιδιά τον μύθο και είδαμε το παρακάτω βίντεο..

Ο μύθος της Αλκυόνας



Μιλήσαμε για το θαλασσοπούλι την αλκυόνα, είδαμε που ζει, τι τρώει, τι γεννάει, πως είναι η εξωτερική εμφάνιση του πουλιού κ.α. Επίσης μάθαμε και το αίνιγμα της Αλκυόνας:

Δεν είμαι χελώνα

έχω ράμφος σαν βελόνα

γεννώ τ΄ αυγά μου μες στο χειμώνα

Ποια είμαι?

Η Αλκυόνα

Τα παιδιά έφτιαξαν τη δική τους Αλκυόνα...






Γ πρωινό τμήμα

Με αφορμή τον νέο μήνα που υποδεχτήκαμε αυτές της ημέρες, τον Φεβρουάριο, παίζαμε στην τάξη ένα παιχνίδι γραμματισμού. Τα γράμματα της λέξης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ βρέθηκαν στην παρέα μας και αποτέλεσαν αφορμή για παιχνίδι αναγνώρισης φωνημάτων. Ένα τραγούδι για τα φωνήεντα και τα σύμφωνα ήταν η αφορμή για να παίζουμε κινητικά παιχνίδια συνεργασίας και να δημιουργήσουμε την λέξη ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ όλοι μαζί. 




Αποφασίσαμε επίσης να δημιουργήσουμε νέες γωνιές στην τάξη μας και καθώς στα παιδιά αρέσει να διαβάζουν ξανά τα βιβλία που επεξεργαζόμαστε, η δημιουργία μιας γωνίας ανάγνωσης ήταν αναγκαία! Έτσι, συγκεντρώσαμε τα υλικά που χρειαζόμασταν, φτιάξαμε μια ταμπέλα για την γωνιά μας και κάθε εβδομάδα θα προσθέτουμε στην γωνιά ανάγνωσης ένα διαφορετικό βιβλίο το οποίο διαβάζουμε στην τάξη! Η γωνιά μας είναι έτοιμη να μας ταξιδέψει σε τόπους μακρινούς! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2023-2024) Σχολική Μονάδα: 21ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - 905153...